4-daagse basiscursus beschermingsbewind inclusief certificaat

Tijdens de basiscursus beschermingsbewind wordt u rondgeleid door het werkveld van de beschermingsbewindvoerder. In de wet staan de kaders aangegeven waarbinnen de werkzaamheden van de beschermingsbewindvoerder zich bevinden. Binnen deze kaders heeft de bewindvoerder daardoor ruimte om zijn of haar beheer in te vullen. Het feit is dat de ene bewindvoerder de andere niet is.

Deze basiscursus Beschermingsbewind draagt bij aan het bewust worden van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de bewindvoerder. Hij of zij heeft namelijk de belangrijke taak de rechthebbenden nadrukkelijk bescherming te bieden. 

De basiscursus Beschermingsbewind is bedoeld voor aankomend en reeds werkzame beschermingsbewindvoerders die zich verder willen bekwamen in de uitvoering van hun wettelijke taak. Daarnaast is de basiscursus bedoeld voor iedereen die affiniteit heeft met het vak beschermingsbewind.

Programma

De basiscursus beschermingsbewind bestaat uit vier verschillende dagen die als volgt zijn ingedeeld: 

Dag 1: Algemene introductie & juridische aspecten
Hier bespreken we de juridische kant van beschermingsbewind en gaan we in op aspecten zoals Rechterlijke uitspraken, mentorschap, curatele, testamentair bewind, volmacht, Wsnp en Verzoekschriften.

Dag 2: Praktische uitvoering & ontwikkelingen beschermingsbewind
Op deze dag zullen we met elkaar de praktische uitvoering en ontwikkelingen van beschermingsbewind bespreken. Hierin zullen we zaken bespreken zoals huisbezoek, intake, incassoprocedure, beslaglegging, belastingaangifte en BPBI.

Dag 3: Budgetbeheer & schuldhulpverlening
Hier bespreken we onderwerpen als budgetbeheer en schuldhulpverlening en zullen meer leren over onderwerpen als administratie voeren, prioriteiten stellen, gedragscode budgetbeheer, minnelijk traject, gedragscode schuldregeling, vrij te laten bedrag, NVVK en Recofa.

Dag 4: Inkomsten & Sociale zekerheid:
Op de laatste dag van de cursus gaan we in op het financiële aspect van beschermingsbewind en gaan we in op onderwerpen zoals rekening & verantwoording, berekeningen beslagvrije voet en vrij te laten bedrag en Wetgeving sociale zekerheid.

De hoofddocenten die lesgeven tijdens deze cursus zijn zelf als beschermingsbewindvoerder werkzaam en hebben ruime ervaring op het gebied van beschermingsbewind. Tevens wordt er gebruik gemaakt van gastdocenten met elk hun eigen expertise. Tijdens de cursus bestaat de groep uit een relatief kleine groepsomvang (minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers). Door deze kleine omvang is er voor elke deelnemer veel ruimte voor interactie en aandacht. Na succesvolle afronding ontvangt elke deelnemer een certificaat.

 

Tijden en locatie

Elke dag zal de cursus op de volgende tijdstippen plaatsvinden:

Deel 1: 16.00 uur – 17.45 uur
Pauze: 17.45 uur – 18.15 uur 
Deel 2:
18.15 uur – 20.00 uur 

Locatie: Modus Vivendi, Stationsplein 1, 3331 LL, Zwijndrecht

Kosten

De kosten voor de cursus is €995,- (excl. btw). Dit is inclusief cursusmateriaal, boeken, maaltijden, koffie en thee.

Meld u vandaag nog aan

Voorwaarde voor deelname
Wie deel wil nemen aan de basiscursus beschermingsbewind moet op zijn minst over HBO werk- en denkniveau beschikken en moet zowel mondeling als schriftelijk de Nederlandse taal goed beheersen. 

Wilt u zich aanmelden voor de basiscursus beschermingsbewind in Zwijndrecht? Dit doet u door een e-mail te sturen naar opleidingen@modusvivendi.nl. Vermeld hierbij uw naam, mailadres, telefoonnummer en adres. Mocht u nog vragen of verdere opmerkingen hebben kunt u ook altijd even bellen naar 078 – 7890 790. Lees ook de informatie over basiscursus schuldhulpverlening.

Modus Vivendi